. Шкільне харчування - 15 Грудня 2019 - Борівська ЗОШ І-ІІІ ст. №1
Окружний опорний заклад "Борівська ЗОШ І-ІІІ ст. №1
ім Героя Радянського Союзу В.С.Колісника 
Борівської селищної ради"
Четвер, 28.03.2024, 17:58
ГоловнаРеєстраціяВхід Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Головна » 2019 » Грудень » 15 » Шкільне харчування
22:19
Шкільне харчування

Результати експерименту щодо впровадження нового шкільного меню за рецептурою кулінарного експерта Є.Клопотенка .

Шкільне харчування – досить актуальна тема, яку щороку з початком освітнього процесу загострюють небайдужі батьки, котрі незадоволені тим, чим снідають чи обідають їхні діти. В опорному закладі про учнівське меню заговорили гучніше одразу після старту нового навчального року, адже окремі школи Харківської, Львівської областей поступово почали переходити на «Нове шкільне харчування», котре розробив відомий шеф-кухар Євген Клопотенко. Зацікавленість новим меню органами місцевої влади та відділу освіти стали ще одним приводом для загострення теми шкільної їжі.
Перед впровадженням пілотного проєкту 15 листопада в освітньому закладі відбулося засідання Ради школи, де були присутні представники батьківських активів, учні, вчителі, директор КП «Малятко». У ході засідання присутнім було презентовано новий збірник рецептів для шкільних їдалень від Євгена Клопотенка та запропоновано обрати страви для апробації нового шкільного меню протягом двох тижнів. Директорка комунального підприємства зазначила, що цей збірник затвердила Держпродспоживслужба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. До формування нового раціону школярів долучилися експерти з питань харчування та дієтологи. Тож у ньому максимально збалансовано консистенцію жирів, білків та вуглеводів. У новій формулі здорового харчування, виробленою Євгеном, менше солі, цукру, зате дозволено більше спецій, а соуси на основі фруктів, адже метою нового збірника є навчити дітей їсти смачно та різноманітно, тому серед страв є картопляний гратен, мусака, болоньєзе, ньокі, полента, бігос, фалафель, цибулевий конфітюр, ягідний соус та ще багато іншого. Це їжа, яка вчить мислити ширше та по-іншому. Не потрібно боятися нових інгредієнтів та незнайомих назв. Окрім того, в меню є суто українські страви, щоб людина з дитинства мала трішки більше уявлення про національну кухню. Справжній полтавський борщ зі сливовим варенням (замість цукру) за традиційним рецептом, шпундра, круп‘янка, товченка, використовуються корисні спеції та пряні овочі. Зоя Василівна уточнила, що ціна на шкільні обіди не зросте. Страви за технікою виконання не складніші за старі. За новими рецептами у шкільному меню, зокрема, зменшено кількість солі, залучено локальні продукти (наприклад, гарбуз) і дозволено додавати перець, кріп та петрушку (раніше не можна було). Присутнім було запропоновано обрати страви, які б могли сподобатись дітям, апробацію яких можна починати з наступного тижня.
Під час зібрання виступила директорка опорного закладу Олена Шевченко. Вона зауважила, що реформа шкільного харчування матиме позитивний вплив на здоров’я учнів у цілому та сприятиме покращенню навчального процесу у школах, оскільки саме їжа – це джерело енергії та імунітету для школярів. Проєкт “Нове шкільне харчування” пов’язаний з одним із напрямів концепції “Нової української школи”, яку впроваджує та реалізує Міністерство освіти та науки України, а саме - збереження здоров’я.
У ході довготривалого обговорення було обрано для апробації наступні страви: борщ, болоньєзе, бургер, кебаб з сиром, хек запечений, картопляний крем-суп, нагетси курячі, рис паелья, бігос з гречкою, салат з капусти із зеленим горошком,салат з яблуками та квашеною капустою, салат з морквою та сиром, салат з моркви та капусти, авголемоно, лимонад, пастуший пиріг, мак чікен. Були запропоновані й інші страви, та, на жаль, у приміщеннях харчоблоку відсутнє відповідне технічне обладнання для їх приготування.
Апробація нового меню проходила у період з 19.11 по 28.11. Щодня, скуштувавши нові страви, учні брали участь у голосуванні, яка страва їм сподобалася найбільше та висловлювали своє враження.
Підсумовуючи перші тижні впровадження нової системи харчування, спілкуючись з батьками, дітьми, педагогами чуємо позитивні відгуки. Дітей «підкуповують» не лише смакові якості страв, а й їхні назви, які розширюють знання дітей про культуру харчування не лише в Україні, а й в інших країнах світу, страви, котрі пропонує Є. Клопотенко, смачні, корисні, на тарілці виглядають гарно, якщо їх подати так, як на фото. Добре споживають нові страви учні середньої і старшої ланок.
Але не всі страви є звичними для дітей, тому було проведено чималу роботу класними керівниками з учнями та їх батьками. Є категорія дітей, котрі доволі вибагливі в їжі, і щоб вони харчувались у навчальному закладі, потрібно добряче постаратися, бо в них з цим проблеми не лише в школі, а й удома. Буває, що дітей просто не навчили їсти різноманітну їжу, тому й нове шкільне меню їх часом може лякати і викликати спротив. Коли запитуєш учнів, що вони люблять їсти вдома, то діти перелічують: печену курку, стейк, піцу, – оце три основні страви, які вони полюбляють, тому над проблемою дитячого харчування повинні працювати всі, не тільки педагоги, а й батьки.
Чимало сучасних учнів не навчені їсти перші страви та салати, тому доволі часто відмовляються від них, навіть не спробувавши.
Діти не їдять перші страви, вони їх навіть часом і не куштують, а просто відсувають тарілку, бо вдома зовсім не їдять перших страв. Часто в дитячому середовищі вважають, що їсти суп ганебно. Тому важливо батькам змалечку виховувати у своїх дітей культуру харчування.
Але таку закоренілу систему харчування, яка існувала більше 70 років, дуже важко зламати одним помахом. Щоб повноцінно впроваджувати нове меню, потрібно змінити не лише психологію сприйняття батьків, учнів, а й замінити в харчоблоці старе обладнання на сучасне і високотехнологічне.
Тож за результати експерименту на «відмінно» іспит склали: болоньєзе, бургер, кебаб з сиром, хек запечений, картопляний крем-суп, салат з капусти із зеленим горошком, салат з морквою та сиром, салат з моркви та капусти, лимонад, а от бігос з гречкою, борщ, болоньєзе, нагетси курячі, рис паелья, салат з яблуками та квашеною капустою, авголемоно, прийшовся до смаку не всім.
По закінченню апробації нового меню відбулося повторне засідання Ради школи, на якому присутні висловили свої відгуки. У ході зібрання вирішили надати перевагу саме тим стравам, які прийшлися до смаку дітям. Тож подальші кроки полягатимуть у тому, щоб зробити шкільне харчування повноцінним, сучасним і корисним, яке запрацює вже в лютому 2020 року.

ФОТО

Переглядів: 380 | Додав: Natalka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Грудень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024 Безкоштовний хостинг uCoz